Nieuwsbericht
Header foto 2.jpg Header foto 3.jpg Header foto 4.jpg Header foto 7.jpg Header foto 8.jpg header image001.jpg header image002.jpg header image003.jpg header image004.jpg header image005.jpg header image006.jpg header image007.jpg header image008.jpg header image009.jpg header image010.jpg _DSC9803.jpg
 
Competitie

Aanpassingen topcompetities A- en B-jeugd

11-7-2019

De KNHB voert met ingang van komend seizoen wijzigingen door in de opzet van de topcompetities van de A- en B-jeugd. De belangrijkste aanpassing is dat in de voorcompetitie de Topklasse voortaan landelijk en de Subtopklasse regionaal (dus over de districtsgrenzen heen) worden ingedeeld. Hiermee wil de bond bereiken dat de beste teams zich plaatsen voor de Landelijke competitie en Super A- en Super B-competitie. Een andere wijziging: tweede teams (of lager) kunnen vanaf komend seizoen promoveren naar de Super A- of B-competitie.

Tot en met het seizoen 2018/2019 werd aan elk district een vast aantal plekken in de hoogste competities toegewezen. Dat leidde ertoe dat landelijk gezien niet altijd de sterkste teams zich plaatsten voor de Landelijke competitie en dat het verschil tussen het eerst geëindigde en het laatst geëindigde team in deze competitie groot kon zijn. Dit terwijl een belangrijk uitgangspunt bij deze A- en B-competitie juist het spelen van een zo gelijkwaardig mogelijke competitie is.

Meer deelnemers Landelijke competitie B-jeugd

Daarnaast past de KNHB in de topcompetities van de B-jeugd de opzet van de wedstrijdperiodes en de grootte van de competities aan. Alle B-teams uitkomend in de Topklasse of Subtopklasse spelen vanaf komend seizoen een voorcompetitie van tien in plaats van zes wedstrijden, waarna een competitie in het voorjaar met tien in plaats van veertien wedstrijden volgt. De voorcompetitie start komend seizoen met 48 teams in de Topklasse en 48 in de Subtopklasse. Na de herindeling wordt een Landelijke competitie gevormd met 24 teams (4×6) in plaats van 16 (2×8) en een Super B met 24 teams (4×6) in plaats van 32 (4×8).

Door deze aanpassing krijgen B-teams in de Topklasse en Subtopklasse volgens de KNHB meer tijd om zich te richten op de ontwikkeling van het team en de individuele speler en wordt de druk om direct te presteren in de eerste wedstrijden van het seizoen minder groot. Tot en met afgelopen seizoen hing de invulling van de rest van het seizoen volgens de bond teveel af van het beperkte aantal wedstrijden in de voorcompetitie.

De nummers één en twee van de vier poules van de Landelijke Competitie voor de B-jeugd plaatsen zich voor de kwartfinales van het NK. De winnaars hiervan gaan naar de halve finale. De winnaars daarvan spelen de finale in het Wagener Stadion.

A-jeugd

Vanaf komend seizoen spelen álle A-teams uitkomend in de Topklasse of Subtopklasse, dus geen uitzonderingen meer zoals in het district Zuid Nederland of in sommige Subtopklassen, een voorcompetitie van zes wedstrijden. Daarna volgt een competitie van veertien wedstrijden. Na de herindeling wordt zoals gebruikelijk een Landelijke competitie gevormd met zestien teams (2×8) en een Super A met 32 teams (4×8).

Kijk op de website van de KNHB om gedetailleerd te zien hoe alle aanpassingen in de topcompetities van de A- en B-jeugd er schematisch uitzien. De poule-indelingen worden tussen half en eind juli bekendgemaakt.

Tweede teams

Tweede teams (of lager) mogen vanaf komend seizoen vanuit de voorcompetitie promoveren naar de Super A- of B-competitie. Dit zorgt volgens de KNHB voor meer uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden voor deze teams en een meer gelijkwaardige competitie.


Bron KNHB

Contact

Adres
Luttekeweg 5
8031 LG ZWOLLE
038-4545316

Postadres
Postbus 1505
8001 BM ZWOLLE
KvK nummer 5298438

 

Instagram