Sociale en persoonlijke veiligheid
Annelies header.jpg Drone foto Matthijs 1 header.jpg Drone foto Matthijs 3 header.jpg header dames 1-21920 x 1000.jpg header dames 1-3 1920 x 1000.jpg Header foto 3.jpg Header foto 4.jpg header image007.jpg Header2 heren1.jpg Header3 heren1.jpg headers hcz 1920x1000 - (1).jpg headers hcz 1920x1000 - (10).jpg headers hcz 1920x1000 - (12).jpg headers hcz 1920x1000 - (2).jpg headers hcz 1920x1000 - (5).jpg headers hcz 1920x1000 - (6).jpg headers hcz 1920x1000 - (7).jpg headers hcz 1920x1000 - (8).jpg
 

Sociale en persoonlijke veiligheid

 

"Een veilige omgeving hoort overal en altijd vanzelfsprekend te zijn”

Helaas is dit niet altijd het geval en de praktijk heeft uitgewezen dat er momenten en gebeurtenissen zijn geweest waarbij grensoverschrijdend gedrag niet voorkomen kon worden. Preventie en het voeren van beleid is om deze reden cruciaal. Binnen HC Zwolle is de Vertrouwenscommissie actief. Een centraal aanspreekpunt om met elkaar zorg te dragen voor een veilige sportcultuur.

Wanneer leden te maken krijgen met grensoverschrijdend, ongewenst gedrag, zoals (seksuele) intimidatie of pesten is de Vertrouwenscommissie het eerste aanspreekpunt. De Commissie biedt een luisterend oor en is bekend met de route die de klager of melder kan bewandelen. Daarnaast adviseert en stimuleert de Vertrouwenscommissie het bestuur om preventieve maatregelen te nemen. De Commissie is er ook voor vragen die kunnen spelen vóórdat er problemen zijn.

Wanneer kun je terecht bij de Vertrouwenscommissie?

Als je vragen hebt over de manier van omgaan met elkaar binnen de club, dan ben je welkom bij de vertrouwenscommissie. Dit geldt voor trainers, coaches, ouders, begeleiders en teamleden. Belangrijk is: snel melden, erover praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie. Dit maakt dat de situatie niet verergert en ook herhaling kan zo voorkomen worden.

De vragen die je hebt kunnen gaan over:

·Pesten en gepest worden;

·Het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort;

·Grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig;

·Een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft;

·Je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de club/het team;

·Je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is;

·Iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag.

Wanneer is de Vertrouwenscommissie niet het juiste adres?

·Verschillen van inzicht over technisch beleid zoals gevoerd door trainers, coaches, commissies of Bestuur;

·Problemen over teamsamenstellingen;

·Problemen over besluiten van Bestuur of Ledenvergadering .

Waar kun je ons vinden?

Via mail: [email protected]

Een sportieve groet van de Vertrouwenscommissie,

- Miranda Venekamp-Brandt

- Daniël de Jong

- Henrike Huyskamp