Keepers tips en tricks
Annelies header.jpg Drone foto Matthijs 1 header.jpg Drone foto Matthijs 3 header.jpg header dames 1-21920 x 1000.jpg header dames 1-3 1920 x 1000.jpg Header foto 3.jpg Header foto 4.jpg header image007.jpg Header2 heren1.jpg Header3 heren1.jpg headers hcz 1920x1000 - (1).jpg headers hcz 1920x1000 - (10).jpg headers hcz 1920x1000 - (12).jpg headers hcz 1920x1000 - (2).jpg headers hcz 1920x1000 - (5).jpg headers hcz 1920x1000 - (6).jpg headers hcz 1920x1000 - (7).jpg headers hcz 1920x1000 - (8).jpg
 

Keepers tips en tricks

Keeper zijn

De keeper is de leider van de verdediging. En dat luistert precies, spelers beseffen vaak onvoldoende dat het tijd kost voor een keeper om te begrijpen wat die spelers doen. Elk seizoen staan er weer andere mensen voor je neus en moet je hun stijl leren lezen. Pas dan ben je in staat om hen te sturen. En om dat goed te doen, moet je goed met hen communiceren. Je moet duidelijk zijn, er mag geen misverstand bestaan over hoe jij het hebben wil.


 









Plezier is het belangrijkste! Je presteert als keeper, hoe je als mens bent. Hoe je bent als mens bepaalt derhalve jouw stijl als keeper. Als je als keeper jezelf mag zijn, dan zit het lekkerst in je vel en   keep je het best. Als je keept zoals je weet dat je kunt keepen, dan ervaar je plezier en kun je succesvol zijn.

‘Voor de kinderen die vaste keeper zijn bij HCZwolle is het van belang dat ze keeperstraining krijgen op HCZwolle. Keepen is een vak apart. Veldtrainers / coaches kunnen niet alleen maar de   aandacht geven aan een keeper tijdens een teamtraining, want er zijn nou eenmaal meer spelers dan keepers in een team. Het blijft een uitdaging voor veldtrainers / coaches om een keeper optimaal te betrekken bij de teamtrainingen, en ook hoe zij met een keeper moeten omgaan. Juist daarom is keeperstraining heel belangrijk, omdat tijdens de keeperstraining alle aandacht uitgaat naar de keeper.



Social media HCZwolle keepers

Wordt lid van onderstaande social media: 

  • facebookpagina HczwolleKeepers
  • Instagram hczwollekeepers
  • Twitter hczwollekeepers

 




Inloopkeeperstraining E6 tallen.

Als een kind echt graag wil keepen.

‘Wanneer een kind ervan overtuigd is om keeper te zijn, zal ik het alleen maar toejuichen en ondersteunen als ouder, trainer of coach, ongeacht of het een heel goede speler is. Natuurlijk zijn er ook kinderen die het niet zeker weten en het allebei leuk vinden om te doen: zowel het keepen als het spelen. Dan is het een idee om op jonge leeftijd beide vormen te combineren.’

(hockeyvisie)

Imago verbeteren.

Wat we met de inloopkeeperstraining willen bereiken is het imago van het keepen verbeteren. Want dat is vooral in de jongste jeugd en jeugd teams, niet al te best. ‘We willen als HCZwolle laten zien dat keepen leuk is. Dat je als je keepersbeurt hebt, niet het lulletje van de week bent, maar juist een heel belangrijk onderdeel van het team.’ 

Inloopkeeperstraining E6 tallen.

Waarom is het zo leuk / belangrijk om naar deze training te komen? 

  • Je leert leuke basis dingen van het keepen (hoe sta ik).
  • Hoe je het stoere keeperspak moet aantrekken.
  • Je leert zoal hoe je moet staan in de goal (wil ik een monster of zoutzak zijn).
  • Hoe moet ik de bal weg werken, na het stoppen van de bal (schoppen met mijn klompen).
  • Wat moet je doen als je een 1 tegen 1 of een overtal situaties krijgt.  

 

Wij hebben vaak kinderen gehad die het voor de training helemaal niet leuk vonden en dan vragen we ze of ze het leuk vinden en of ze iets hebben geleerd en altijd zeggen de kinderen dan ze het leuk vinden en dat ze veel   nieuwe dingen hebben geleerd. Dit is voor een keeperstraining heel erg fijn en leuk om te horen die betekent dat we het goed hebben gedaan.

Wat mag een hockeykeeper nu wel en wat niet? 

Geregeld zien we bij jeugdteams, waar men niet over een vaste keeper beschikt, dat de speler/speelster die aan de beurt is om het doel te verdedigen niet precies weet welke rechten de keeper heeft binnen de cirkel. Daarom onderstaand een aantal ‘regeltjes’ en wat uitleg over de keeper en zijn privileges.

Binnen de cirkel:

  • Met de voeten (de klompen) mag de keeper de bal wegtrappen, dit heeft de voorkeur!
  • Een keeper mag de bal met het hele lichaam stoppen en raken.
  • De keeper mag met de stick en de handschoen de bal stoppen of van richting doen veranderen. Ook boven schouderhoogte!

Komt de bal vanaf de keeper hoog terug en levert dit gevaar op voor andere spelers, dan kan men een strafcorner tegen krijgen. Of het gevaarlijk is interpreteert enkel en alleen de scheidsrechter.

Buiten de cirkel:

  • De keeper mag de bal alleen met de stick spelen: liggend, rechtopstaand of knielend maakt geen verschil.
  • Raakt de keeper de bal buiten cirkel met voet, hand of lichaam dan krijgt men een strafcorner tegen.
  • Speelt de tegenstander de bal hoog op de keeper terwijl deze buiten de cirkel staat, krijgt men een vrije slag mee. De tegenstander heeft de bal dan ‘gevaarlijk hoog’ gespeeld.

We zien maar al te vaak dat de keeper de stick in 2 handen probeert te houden en gaat hockeyen met de bal in plaats van deze weg te schoppen. Om dit te voorkomen houdt de keeper de stick slechts in 1 hand vast, de rechter, zodat de andere hand beschikbaar is om eventuele hoge ballen te stoppen of te keren.

Ander voordeel is dat de keeper daardoor de bal wel moet wegtrappen en tevens sta je daarvoor snellen op de voorvoet (de bal van de ondervoet) waardoor je niet achterover in het doel valt. Op je rug keepen is namelijk niet makkelijk!

Om te voorkomen dat de bal in de bodyprotector vast komt te zitten (ook zo’n overtreding waarvoor je een strafcorner of strafbal tegen kunt krijgen), dient de protector onder het shirt of Jack gedragen te worden. Tevens kan de keeper dan niet met zijn protector ergens achter blijven haken.

De keeper dient te allen tijde de helm op te houden! Dit is door de KNHB verplicht!

https://tinyurl.com/2yrvfwtd

Tips keepers + filmpjes

Warmlopen

Warmlopen voor elke training en wedstrijd is toch belangrijker dan je denkt: je kan je veel beter concentreren en de kans op blessures is vele malen kleiner.

Houding

Sta op je voorvoeten, licht door je knieën, handen iets lager dan schouderhoogte, ellebogen voor je lichaam. Schouders boven knieën, knieën boven voorvoeten. Monsterhouding!

Blijf altijd met je gezicht naar de bal kijken

Veel beginnende keepers hebben de neiging om met hun rug naar de bal te draaien als iemand van (te) dichtbij op hen schiet. Niet doen, je achterkant is namelijk niet beschermd!

Waar staat de keeper

Op de scoringslijn, dat is de denkbeeldige lijn tussen de bal en het doel. Een keeper blijft zoveel mogelijk op deze scoringslijn en beweegt mee met de bal. Hij staat op negen meter van de doellijn, als de bal over de middellijn is.

Waar je doel staat

Oriënteer je met behulp van de strafbalstip en de cirkel, desnoods door om te kijken waar je doel is. Je mooiste actie is zinloos als je naast je goal staat te keepen!

Twijfel niet

Als je een bepaalde actie hebt ingezet (bijvoorbeeld een sliding), zeg deze dan door. Als je twijfelt mislukt je actie en kun je ook niets anders meer doen.

Sta op je voorvoeten

Wees lichtvoetig zodat je snel kunt uitstappen of een actie naar de bal toe kan maken. Hockey keepers die dit niet doen vallen vaak op hun rug na een actie en zijn hulpeloos als een schildpadje dat ondersteboven ligt bij de rebound.

Gebruik je voeten

Deze zijn verreweg het geschiktst om ballen mee te stoppen als ze onder kniehoogte komen. Alleen hoge ballen in de rechterkruising en soms ballen in de uiterste rechterhoek zijn voor je stick. De rest is voor je handschoen.

Wees geduldig

Te snel ingrijpen is een zonde voor elke verdediger en helemaal voor een keeper! Zet dus niet te snel een sliding of een andere actie in. Blijf kijken naar de bal en wacht op de actie of een fout van de aanvaller. Laf maar effectief!

Praat met de verdedigers

De hockey keeper hoort de baas te zijn in de cirkel hij heeft immers het beste overzicht. Schroom dus niet om deze verantwoordelijkheid te nemen en coach je verdedigers, met name in overtalsituaties en dode spelmomenten.

Train wedstrijdsituaties

Veel trainers gebruiken doelpogingen alleen als presentje voor de aanvallers. Soms wel leuk maar erg vervelend na een tijdje. Spreek met je trainer af dat het belangrijk is om bijvoorbeeld overtalsituaties goed te trainen.

Train je snelheid en reflexen

Een goede keeper zorgt dat hij fit is. Conditie kracht en reflexen moeten veel getraind worden, het liefst met een speciale keeperstrainer. Hiervoor bestaan honderden oefeningen!

Niet bang zijn voor de bal

Je bent goed beschermd en een bal tegenhouden doet dus geen pijn. Als je wel bang bent voor de bal lijkt het eerder dat de bal met jou aan het spelen is dan jij met de bal.

Eerst stoppen dan trappen

Als je als keeper nog niet zo ervaren bent, trap je snel over de bal heen. Stop de bal met de binnenkant van de klomp.

Klaar voor de volgende actie

Zorg dat je na elke actie meteen weer klaar staat voor een vervolgactie (rebound).

Keepers tricks, verschillende verwerkingstechnieken

Bij alle verwerkingstechnieken is het de bedoeling dat de bal naar de naar de zijkant van het veld wordt verwerkt. Dit om een mogelijke rebound te voorkomen.

Lage bal

Een lange bal over de grond wordt verwerkt met de klompen. Dit kan op twee manieren gebeuren. Bij een zachte bal maakt de keeper een trapbeweging. Met de binnenkant van de klomp wordt de bal naar de zijkant getrapt. Bij een harde bal maakt de keeper een blokbeweging. De keeper zeg zijn klompen iets schuin naar achter waardoor de bal naar buiten over de zijlijn wordt geblokt.

Halfhoge bal

Een halfhoge bal verwerkt de keeper door gebruik te maken van zijn legguards. De keeper zorgt er voor dat zijn legguards altijd recht naar het veld zijn gericht. Bij een halfhoge bal stapt de keeper vervolgens met een zijwaartse pas uit en zorgt dat de bal net onder de knie op de legguard komt.

Hoge bal

Een hoge bal wordt verwerkt met de handschoen of met de stickhandschoen. Bij het verwerken van de hoge bal zijn er drie mogelijkheden:

1.Bij een hoge bal op het lichaam van de keeper drukt de keeper één van beide handschoenen voor zich langs om de bal naar een van de zijkanten te blokken. Bij deze actie is het van belang naar voren te stappen met dezelfde hand als waarmee je de actie uitvoert. Het is een voorwaartse actie.

2.Bij een hoge bal op de handschoen kant van de keeper blokte de keeper de bal over de zijlijn door de handschoen iets naar achter open te zetten. (Niet te ver anderen schiet de bal in eigen doel).

3.Bij een hoge bal op de stickhandschoen blokt de keeper de bal over de zijlijn door gebruik te maken van de hockeystick. De arm moet schuin naar voren worden gestoken en de hockeystick zelf iets schuin naar achter. 

Headfirst sliding

De headfirst sliding wordt gebruikt om eerder bij de bal te zijn dan een aanvallende speler. Van de headfirst sliding kan zowel binnen als buiten de cirkel gebruik worden gemaakt. De keeper dient op zijn buik naar de bal toe te duiken om vervolgens de bak naar de zijkant te flitsen in een vloeiende beweging. Dit kan zowel op de forehand als op de backhand. Op de backhand kan de keeper er ook voor kiezen om de bal voor te laten rollen om vervolgend de bal met de forehand weg te werken. Op deze manier schermt de keeper de bal van de speler af. De beweging moet dat wel in één keer afgemaakt worden.

Bloksliding

Bij één op één situatie komt de keeper snel uit zijn doel om dit zo veel mogelijk af te dekken. Als de speler vervolgens de bal op doel slaat kan de keeper voor een Bloksliding kiezen. De Bloksliding wordt in een aantal opeenvolgende stappen uitgevoerd:

·De keeper brengt zijn stickhand naar de grond.

·Vervolgens brengt de keeper zijn beide legguard als een blok naar de grond en schrijft naar de bal toe.

·De keeper moet zijn buikspieren aanspannen om niet naar achteren te vallen en zijn hockeystick in het verlengde van zijn legguards op de grond plaatsen.

Strafcorner

Een strafcorner eist voor een hockeykeeper een speciale techniek. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen het herenhockey en het vrouwenhockey.

Vrouwenhockey

Bij het vrouwenhockey wordt bij een strafcorner in de meeste gevallen gebruikt gemaakt van een slag. Omdat de eerste slag bij een strafcorner altijd laag op het doel moet zijn, wordt er door veel keepsters gekozen om te gaan liggen. De strafcorner wordt in een aantal opeenvolgende stappen uitgevoerd.

1.Bij de aanschrijf stapt de keepster twee a drie passen naar voren.

2.Vervolgens gaat de keepster op haar linker knie zitten

3.Bij de slag gaat de keepster liggen en strekt zich uit. 

De rechterhoek zal met de hockeystick worden afgedekt en de linkerhoek wordt afgedekt door de lijnstop. Bij een sleep komt de keepster van haar knie af en pakt de bal staande.

Herenhockey

Bij het herenhockey wordt bij een strafcorner veel vaker dan bij het vrouwenhockey gebruik gemaakt van een sleep. Hierdoor zal de keeper niet meteen kiezen om te gaan liggen, omdat de bal dan gemakkelijk over hem heen kan worden gesleept. De strafcorner wordt in een aantal opeenvolgende stappen uitgevoerd.

1.Bij de aanschuif stapt de keeper twee a drie passen naar voren.

2.Vervolgens houdt de keeper zijn handen omhoog, om sneller bij een hoge bal te kunnen zijn (in tegenstellend tot bij een gewone stopactie)

3.Bij een sleep pakt de keeper de bal staande.

4.Bij een slag zijn er twee opties: de bal wordt staande gepakt of de keeper gaat liggen en strekt zich uit. Ook hier geldt dat de rechterhoek wordt afgedekt met de hockeystick en de linkerhoek wordt afgedekt door de lijnstop. 

Bij de liggende strafcorner is het van belang dat de stick iets schuin naar achter wordt geplaatst, zodat de bal over de achterlijn wordt geblokt. Bij een bal op het lichaam wordt de bal vervolgens te een schuifblad of door de verdediging naar de zijkant verwerkt.

Strafbal

Een strafbal is voor de aanvaller een niet te missen kans op doel, waarmee een keeper niet vaak te maken krijgt. Het is als keeper van belang dat je zo ver mogelijk naar voren staat om het doel zo veel mogelijk met je lichaam af te dekken. De keeper zet zijn voeten dan ook met zijn hakken op de doellijn. Je maakt een voorwaartse beweging en het is voor de rest een kwestie van een snelle reflex.

Tips & tricks

·Sta op je voorvoeten

·Buig je knieën een beetje

·Handen iets lager dan je schouders

·Ellebogen voor je lichaam

·Blijf altijd naar de bal kijken, beweeg met het spel mee

·Trap de bal met de binnenkant van de klomp

·Zorg dat je na elke actie weer snel klaarstaat voor de rebound

·Oefening voor thuis: met een tennisbal op korte afstand tegen een muurtje trappen of de tennisbal met een hand vangen. Goed voor je reflexen!

·Een goed ingespeelde keeper is lekker warm, kan goed bewegen en heeft geen angst voor de ballen die in de wedstrijd of training op hem afkomen. Je zit in een veilig pak, dus laat die ballen maar komen.

·Zorg ervoor dat het team op tijd op het veld staat. Ben je te laat dan gaat dit altijd ten koste van de keeper. Hij/zij moet zich tenslotte nog aankleden.

·Zorg dat de keeper in zijn goal ingespeeld wordt. 

Tips tijdens shoot-outs

Tips voor keepers

·Jaap Stickmann (oud-international en keeper HC Bloemendaal): probeer het initiatief naar je toe te trekken. Dwing de speler een kant op die jij wil. Probeer zoveel ongeluk te blijven staan: zolang de keeper tussen de balen de goal staat, blijft het moeilijk voor een speler om te scoren.

·Derek van Essen (oud-keeper Pinoké): blijf goed kijken en probeer zolang mogelijk te blijven staan.

Tips voor iedereen

·Je hebt 8 seconden voor een shoot-out. Tel een hardop 8 seconden uit en realiseer je hoe lang dat is.

·Bekijk het gedrag van de keeper bij andere shoot-ons. Wat zijn zijn/haar kenmerken? Sterke en zwakke punten?

·Het is belangrijk om te bepalen wat je sterktes zijn, zodat je op basis hiervan je strategie kunt bepalen. Wil je een speler ‘aanvallen’ of zo lang mogelijk wachten bij de goal? Ben je goed op de grond? In het ‘stelen’ van de bal? In snelle reflexen?

·Als je een shoot-out neemt visualiseer dan je shoot-uit strategie van te voren, deze ‘mentale oefening’ zorgt da je tijdens de shoot-out beter gefocust bent op je plan.

·Cruciaal: heb vertrouwen in jezelf en straal zekerheid uit.

·Als je niet een heel wendbare keeper bent, is een goede optie om je positie dicht bij de goal te bewaren en een eventueel schot te blokkeren.

Succes en veel keep plezier!!

Filmpjes

https://tinyurl.com/3dt3hk6n

https://tinyurl.com/z2a6m9ar